2008. április 17., csütörtök

Harta, Nagykékes puszta temploma

Harta egy helyes sváb falu Bács-Kiskun megyében. Ide kísértük el nemrég barátainkat, pontosabban Harta-Nagykékes pusztára, mely Budapesttől 100 km-re az 51-es főúton, Solt és Dunapataj között fekszik. A régió egyik legfontosabb régészeti leleteit rejtő honfoglaláskori temetője található itt, de sokan ismerik a jellegzetes kék alapszínű, virágmintás hartai festett bútorokat is. Mi a nagykékesi templomot néztük meg.





Kisebb kérdezősködés után megtaláltuk a templom kulcsait őrző Takács nénit, aki a templommal szemben levő rét túloldalán lakik és aki bárkinek szivesen kitárja a templom kapuit.




A fagerendák különös ritmikát adnak a templom belső terének



A templom freskói az 1950-es években készültek, a 12 apostolt és a Szent Családot ábrázolják





Az egykori berendezésből szinte csak ez maradt, ugyanis a plébános (remélem, hogy csak a templom állapotára való tekintettel) elvitette a többi bútort és festményt.




A templom szépsége ellenére szörnyű állapotban van, több helyen beázik :(




Egy hete gondolkodom azon, hogy minek hívják azt a szekrénykét, ahol az áldozókelyhet és a többi misézőcuccot tartják... :) Na, ez annak az ajtaja :D




Ez szerintem a szószék (aki jobban tudja, nyugodtan javítson ki), megkapó volt a rusztikus szépsége




Bennünket a letisztult szépség kötött le, a barátaink háziputtóit és a kulcsos néni kisunokáját a nagy terek ;)




Már régóta üresen állnak



Sajnos, az Apostolok is kevesek ahhoz, hogy megvédjék a templomot a pusztulástól




A végére a templom végét lezáró téglafal... (zárójelben megjegyezném, hogy ez a templom is tipikus példája annak, hogy egy tető-, ill. csatornajavítással menthető lenne egy műemlék, nem pedig megvárni, amíg csak a csupasz falak állnak...)

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az a szekrényke a tabernákulum.
Amúgy tetszenek a beszámolók és a képek, köszönet érte.
r

millarca írta...

Köszönöm, most már csak megtanulom :D

Névtelen írta...

Szia!
Köszönet a blogért. Ezekért a képekért külön. Épp dolgozatot írok a 45 utáni templomokról és nagy segítség volt, h közöltél belső képeket, mert eddig csak külsőket láttam. Nagyon jó képek. És az a téglából rakott karzat, meg az ambó...

millarca írta...

Szia kedves Névtelen!

Örülök, hogy hozzájárulhattam a dolgozatodhoz és hogy tetszenek a képeim! Ha egyszer alkalmad lesz rá, nézd meg belülről is a templomot. Nem tudom mennyire jön le a képekről, de nagyon szuggesztív hangulata van helynek. Nekem is a kedvenceim a téglából rakott részek!

Névtelen írta...

Szia!Nagyon sajnálom,hogy ilyen állapotba van a Nagykékesi templom!Sokat voltunk vasárnapi misén!Igaz a hátsó kis termében!Meg talán egyszer a nagyban is!!Nagyszüleim és az egész rokonságom ott élt!De sajnos a temetőbe járok ki!:-( Nem értem az egyház mért nem foglalkozik a templommal?Sajnálom pedig még meglehetne menteni!!Üdv.:Györgyi

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...