2008. szeptember 23., kedd

Vay-kastély, Vaja

Vaja, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagyközség két műemlékkel is büszkélkedik. Az egyik a gótikus, XV. századi eredetű református temploma és XVI. században épült Vay-kastély, amely a Vay Ádám Múzeumnak ad otthont. Mivel útban voltunk a Geronimo MC mátészalkai bulijára, így csak a múzeumot néztük meg.



A múzeum Vay Ádámról, II. Rákóczi Ferenc udvari kapitányáról kapta a nevét. Az épület jelentőség az is emeli, hogy Rákóczi kétszer is tanácskozott itt. A szatmári békekötés pontjait is itt tárgyalták meg.


Nem csak a várkastélyt újították fel, de a körülötte lévő park is rendezett




Vay-címer


A hagyomány szerint ezen a barokk szánon szánkáztatta Mária Teréziát a Vay-család egyik tagja nyáron úgy, hogy sóval szórták fel az utat...






A kastély második emeleti nagytermének mennyezet-freskója Lohr Ferenc alkotása, akit a Vay család bízott meg 1896-ban, hogy a Honfoglalás ezeréves évfordulójának emlékére készítse el a freskót.


A freskó a 1396-os nikápolyi csata azon eseményét örökíti meg, amikor Vay Titusz kimenekítette zsigmond királyt a csatából. A fotók sajnos nem adják vissza, hogy milyen nagy és lehengerlő a festmény.


A kuruc harcok névtelen hőseinek állít emléket Martsa István Kuruc talpasok című kompozíciója a kastéllyal szemben lévő művelődési ház udvarán.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Merek hát! Ami Lohr Ferencet illeti, jó, hogy mondod, mert egy ismerősöm egy rakás vázlatát találta meg egy kuka mellett kidobva, Keszthelyen. Ma ő őrzi őket. Gyönyörűségek vannak közte, ezt mint szakmabeli állíthatom :)
Üdv: Torjay Valter

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...