2009. szeptember 8., kedd

Szent Jakab-templom, Lébény

Bármennyire is szeretném, néha baromira nem tudom megtagadni bölcsészi mivoltomat. Ez most a notebookommal kapcsolatban nyilvánult meg, amikor is sikeresen letöröltem azt a programot, amellyel a Canonról lehet letölteni a képeket. Ez persze simán orvosolható lenne egy újrainstalálással, de a cd Párkányban van, és amikor otthon járok, még véletlenül sem nem jut eszembe. Ezért a szigeti Csík-koncert képei helyett most íme a lébényi, XII. század környékén épült, román stílusú templom, amely majdnem útba esett a neszmélyi Maligán MC horgászós bulijára menet.
A történetét és leírását most mellőzöm (egy csomó helyen megtaláljátok), viszont van egy szomorú érdekessége ennek a templomnak. Ahogy a jáki templom megtekintése után, sajnos erről a templomról is kiderült, hogy olyan siralmas állapotban van, hogy amíg az előbbinél az egyik torony mozdult el, addig a lébényi templomban a faragványok mállanak le... Ez már csak azért is elkeserítő, mivel Magyarország két legjelentősebb román stílusú emlékéről van szó!

A belsejéről képekkel sajnos nem szolgálhatok, mivel a kulcsos néni a belépőjegy kifizetése, és a Tájak-Korok-Múzeumok sorozat könyvecskéjének megvétele után sem engedélyezte, pedig szerintem csak erre megy ki a játék. Ezzel persze csak annyi bajom van, hogy ez a kiadvány a 80-as években készült, és a templom belsejéről kb. egy darab, rossz minőségű kép található benne. Ezúton szeretném megsúgni a templom vezetőségének, hogy pl. egy fizetős fotójeggyel több bevételre tenne szert az egyházközösség, és így sokkal jobban lehetne népszerűsíteni ezt a csodaszép épületet. Vagy nem ez a cél?



















Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...