2010. március 8., hétfő

Boldogkő vára

Na jó, nem hiába vártatok egy váras postra. Még novemberben jártunk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldogkőváralján, de én csak most jutottam oda, hogy feldolgozzam ezeket a képeket.
Maga a vár már messziről látható, és a község felett emelkedő andezittufa hegy tetején magasodik. Mivel az építmény története a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető, ezért nem is megyek bele. Az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült, és mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte.




A néphagyomány egy Bodó nevű aszalómestertől származtatja, aki IV. Bélát menekítette meg az üldöző tatárok elől.



Csóri vár kézről kézre járt, több nemesi család is birtokolta hosszabb-rövidebb ideig. Mint a legtöbb magyarországi vár esetében, Boldogkő végzete is a labancok képében jelent meg, akik az 1700-as évek elején felrobbantották. Szerencsére vagy nem használtak elég robbanó cuccot, vagy nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget az épület porig rombolásának, mindenesetre elég jól megúszta.



Az esztergomi főkáptalantól 1715-ben a lőcsei jezsuiták kapták meg, akik tovább is passzolták 1753-ban péchújfalusi Péchy Gábor királyi tanácsosnak. A megrongálódott vár felújították és neogótikus stílusban alakították át. Ennek mindenki örült, csak a későtt ásatásokat végző régészek nem, mivel emiatt több helyen már nem állapítható meg az eredeti középkori ajtó - és ablaknyílások helye.





A helyreállítás, állagmegóvás után az egykori palotarészben turistaszállót alakítottak ki. A 90-es évek elején a turistaszálló megszűnt, a helyére hadtörténeti kiállítás és ólomkatona kiállítás került.









Muhi csata ábrázolása több, mint ezer iciripiciri ólom harcossal (egy nyolc négyzetméteres terepasztalon!)










Boldogkőváralja központjában található az 1786-ban épült barokk stílusú Péchy-Zichy kastély. Péchy Gábor építtette, miután megvette a várat és a hozzá tartozó uradalmat a lőcsei jezsuitáktól. A Zichy család tulajdonába házasság révén került a birtok. Ma a kastélyban Egészségügyi gyermekotthon működik.

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...