2010. november 29., hétfő

Nógrádi vár

Még tavaly, a Pacal-túránk alkalmával motoroztunk el Nógrád vára alatt, de a sötétedés csutkagázon veretett utánunk, így felkerült az idevisszakelljönnöm-listára. Aztán idén tavasszal beígértem Laurának, hogy életében először megmotoroztatom, de első körben sem őt  nem akartam kitenni egy megerőltető túrának, sem magamat egy utassal való hosszú motorozásnak, így egy Váchoz közeli néznivalón gondolkoztam, amikor beugrott a vár. 
Laura ugyan ismerte a romhoz vezető utat, csak éppen kisvasúttal. A vonalát próbáltuk követni, de egyre meredekebb és keskenyebb lett az út, úgyhogy csak visszatértünk a főútra... :)
Azt nem tudni, hogy a vár mikor keletkezett, de a X.-XI. század fordulójától már követhető a tulajdonosainak listája. 1527-ben az egyháztól a király birtokába került, amíg 1544-ben meg nem kaparintotta a török. 50 évvel később egy kicsit újra magukénak tudhatták a magyarok, amíg a törökök újra neki nem futottak megszerezni 1663-ban. A turbánosok ücsörögtek is a babérjaikon, amíg beléjük nem csapott a ménkű, szószerint. 1685-ben egy unatkozó villám úgy gondolta, hogy berobbantja az öregtoronyban elhelyezett lőporraktárat, amivel olyan profin pörkölte ki a törököket, hogy azok pikk-pakk ott hagyták a romossá vált várat.











Fotó: Laura






Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...